lördag 24 oktober 2020

Festplatsen

Festplatsen.

 

Det var någon som berättade om ett party som han varit på för många år sedan, nere vid Kopparsjöns festplats skulle det ha varit.

Vi har undrat över detta prat om denna festplats så vi tog en cykeltur en sommarkväll för att se om det fanns något kvar av den omtalade festplatsen.

Om man från Mölltorpskorset åker 49:an mot Skövde kan man efter cirka hundra meter se en liten väg till höger. Det är den gamla Skövdevägen, vi cyklar den några hundra meter och svänger sedan av till höger ner mot Kopparsjön.

Åker man ner den vägen kommer man till en liten badplats med en liten sandstrand. Ser lite småmysigt ut och ser ut att vara besökt av badare med tanke på en kvarglömd badboll.

Vi ställer cyklarna här och vandrar vidare på en liten väg eller snarare resterna av en väg som går ut mot en udde i sjön. Vi kommer fram till en öppning, en öppen plan omgiven av sly och lövskog. Ett nerblåst träd blockerar infarten till något som nog är eller har varit en parkeringsplats. Det ser ut att vara tecken på kulturell verksamhet. Ett rutigt nät, ett staket, det ser riktigt spännande ut.
Var finns entrén, undrar vi?
Tittar till höger och ser en portal, här är det nog. Över den halvt igen växta portalen finns fortfarande skylten, ”Välkomna till Folkets hus föreningen” .

Vi går in genom portalen, ingen entréavgift idag.

Nu ser vi resten av själva festplatsen. Några ”hus”, kan det vara en servering, eller kanske fanns det ett chokladhjul, eller en tombola med lotter. Dasset fanns också kvar, fast i något sämre skick. Dörrarna fattas, de har blivit någons grillbrasa längre ut på udden. Man lär ju inte ha roligare än man gör sej, heter det ju. Konstigt att de lämnat kvar dasspappersrullen, den kunde de ju haft att tända med.

Buskar och sly skymde sikten, men vi banade oss fram i djungeln. Synd att vi inte hade stövlar på oss, det hade känts bra i det höga gräset. När vi stod vid portalen anade vi ju dansbanan, väl framme blev vi förvånade. Vilket vackert snickeri, här har någon ansträngt sej, en riktig liten rotunda finns här ibland slyet, och en liten scen, räcke runt alltsammans och en vacker utsikt över sjön. Man skulle fortfarande kunna ta en svängom, fast denna kväll är scenen tom sånär som på några tomma ölburkar.

Undrar vad det var för danser som ordnades här. Vilka spelade, var det många som dansade eller stod man bara och hängde. Kanske här har varit drag, men nu är det tyst.

Känns ledsamt och läskigt tyst.

Vi som trodde detta var en festplats från ”forntiden”, men vad förvånade vi blev då vi såg att virket i de halvrivna husen inte är alls gammalt. Nu blev vi ännu nyfiknare.

Kopparsjöns festplats, vi som trodde den var gammal.
Som vanligt är det alltid någon som vet, det gäller bara att fråga rätt person.

– Den gamla festplatsen i Mölltorp hette Axtorpshagen, den låg på Karlsborgsvägen. Man glömmer så fort, men visst var entréporten målad i gult och grönt.
Jo, det minns jag nog också, fast jag har nog bara varit där en enda gång, men visst var det en backe ner mot själva festplatsen med lampor vid båda sidor. Den var nog gul och grön.
Festplatsen revs väl när det behövdes mark till nya tomter.

 

Innan Axtorpshagen fanns det en annan plats, Masugnshagen hette den festplatsen att förlusta sig på. Denna plats minns jag att min mormor pratade om Den låg nog ungefär där Mölltorps radio TV finns nu. Även den festplatsen försvann till förmån för nya tomter. Mölltorp växer och gör så fortfarande.

Pratar man med ”folk” så får man mer och mer av ”nöjeslivets historia”.

När jag frågar en bekant till oss så får jag låna en bok om festplatser. Den heter ”Den gamla dansbanan” och där står det att Masugnshagen, den fanns ungefär år 1920-1930. Den drevs av Mölltorps IF. De som spelade där var lokala förmågor. Mindre orkestrar från bygden står det.
Undrar vad de dansade då på 1920-30 talet, kanske var det charlston. Kanske hade någon ibland med sej en vevgrammofon och spelade stenkakor, med extra grammofonstift i en liten plåtask i ena västfickan. Eller var det hambo och schottis som gällde, kanske till dragspel och fiol. Roligt hade de nog.

Om Axtorpshagen står det att den fanns mellan åren 1939-1966. Den drevs av Folkets Husföreningen i Mölltorp. År 1966 såldes marken till Mölltorps kommun som behövde tomtmark.

Vilka spelade här, jo det var många kända t.ex. Calle Jularbo, Karl-Erik Sandbergs, Swing 4, Vincents, Elvings, Streaplers, Västkustpojkarna, Hälsingeflickorna, Tobias, Artur Österwalls, Götmarks, Lolas, Uno Brages m fl.

Artisterna som uppträdde var även de kända: Åke Söderblom, Harry Brandelius, Sigge Furst, Elof Ahrlé, Birgit Rosengren, Karl-Gerhard, Anna-Lisa Ryding, Lill-Arne Söderberg, Tobias and his Gauchos, Musikakrobaterna Roddy and Bob.

Det låter ju som det var rätt bra drag på den tiden. Många kända artister står det, men Lill-Babs är inte omnämnd. Kanske var hon aldrig där. Till Billströmmens festplats i Forsvik kom hon en gång i alla fall, då blev det publikrekord.

Undrar vem som drog mest publik till Axtorpshagen, gissar att det var Streaplers.

Läser man vidare i texten så står det att det förekom en hel del brända och destillerade drycker i samband med festerna, det torde inte vara något unikt för Axtorpshagen förmodar vi.

Vidare står det att 1966 flyttades festplatsen till Kopparsjön, Brevik. Att det står Brevik beror väl på att platsen ligger på Brevikssidan om Kopparbäcken som många anger som gränsen mellan Mölltorp och Brevik.

Nu var det nog så att det blev några års uppehåll mellan danserna i Axtorpshagen och Kopparsjöns festplats.
I mitten av sjuttiotalet var det till slut en entusiastisk skara som drog igång verksamheten på nytt.

Det var SSU-are med sina lika entusiastiska ledare som ville fullfölja traditionen med en festplats i

Mölltorp. Platsen var ju underbart vacker med en romantisk udde ut i Kopparsjön. Inte för avsides men heller inte för nära. Myggen var också förtjusta, nu skulle det bli fest. Många ungdomar jobbade på projektet, mest killar men även några tjejer var med och byggde. Det var med stor iver man röjde bland sly och snår, för att sedan snickra och måla. Sedan jobbade man även i serveringen  och med annat på festplatsen. Om detta finns att läsa i en tidningsartikel från sjuttiotalet.

När invigdes då festplatsen, det vet vi inte exakt, förmodligen 1976, men den var igång i några stycken år. Vilka spelade upp till dans, några vet vi t.ex. Swingers, Jakobssons ork., Pernillas, Skaraborgarna, Vinnis ork, och Thims trio.

Festplatsen drevs först av Mölltorps folkets husförening, senare av Mölltorps IF.
Hur länge höll man på med verksamheten, vet vi inte heller, men vi träffar en dam hon säger att så sent som fram på 90-talet minns hon att hon var där på dans. Vi rodde dit, säger hon, det vara något speciellt att ta en roddtur bort till dansbanan.

 

Så gick tiden ifrån denna typ av underhållning. Var sak har kanske sin tid.
Idag är det nog svårt att få människor att jobba ideélt och det krävs mycket arbete och engagemang för att driva en sådan här verksamhet.  Nu har naturen snart tagit tillbaka området med parkering och festplats. Men vem vet, det kommer nya människor, och det kommer nya tider. Let`s dance.

Källor: Uppgifter om artister kommer från boken ”Den gamla dansbanan”.
            Uppgifter om SSU-arbetet från artikel i Karlsborgstidningen 1975.

Text: Christina Eklund, Ordbrukarna Karlsborg 2008

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: